nl en de fr it es

contact
(t) +31 (0) 40 244 82 18
info@bedandbreakfastjuliana.nl
Bed and breakfast Juliana - Eindhoven
home > Omgeving >> De Acht Zaligheden

De Acht Zaligheden

Acht zaligheden is de benaming voor een achttal dorpen in de Nederlandse Kempen. De benaming "zaligheden" is ontleend aan het "sel" waarop de naam van zeven van deze acht dorpen eindigt ("selligheden").

De zaligheden

Het gaat om de dorpen Duizel (vroeger: Duisel), Eersel, Hulsel, Knegsel, Netersel, Reusel,  Steensel, Wintelre (Brabants: Wèntersel). Vier van deze zaligheden liggen aan de oude route (ten tijde van de Belgische opstand een belangrijke militaire route) naar België: Steensel-Eersel-Duizel-Reusel. De vier andere liggen hier net iets ten noorden van: Knegsel-Wintelre-Netersel-Hulsel.

Geschiedenis

De oudste vermelding van de benaming Acht Zaligheden dateert uit de 19e eeuw. De Acht Zaligheden zouden hun bijnaam te danken hebben aan de Hollandse militairen die hier tijdens de Belgische Revolutie rond 1830 ingekwartierd waren en de streek als armzaligheid bespotten. De sel-ligheden, ook wel armzaligheden genoemd, werden toen smalend omgezet in Zaligheden. Volgens deze oudste bronnen omvat het gebied van de Acht Zaligheden ook de tussenliggende dorpen als Casteren en Hapert. Nog in 1952 werd dit bevestigd door een enquête onder de bewoners van de streek.

Recent wordt echter Bladel als achtste zaligheid genoemd in plaats van Wintelre. Dit misverstand lijkt vooral te zijn ingegeven door een te grote fixatie op de plaatsnaam en ligging en heeft weinig te maken met historische feiten. Ook het nabijgelegen Postel behoort niet tot de Acht zaligheden.

Nuttige links

online pharmacy sorry.